Mike, Front-end developer bij Novaware

Altijd al willen weten wat een front-end developer doet bij Novaware? Mike vertelt over zijn werk als Front-end developer.

Vacature Front-end developer

Wat doe je?

Als Front-end developer zet ik het design dat gemaakt is door onze Digital Creative om naar de 'voorkant' van de website voor de klant. Dat is in principe een statische pagina waar alles er goed uitziet en op de juiste plaats staat, waarbij de teksten en afbeeldingen placeholders zijn. Ik ben verantwoordelijk voor de gehele voorkant van de website en vervolgens zorgen mijn back-end collega's voor de data, zodat de placeholdertekst daadwerkelijk de tekst uit Umbraco wordt, het CMS waarmee we werken. Ik houd me dus bezig met het grafische aspect en de vormgeving. Ik implementeer het design naar een werkende website.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor jouw functie?

De belangrijkste vaardigheden zijn: creativiteit, oplossingsgericht zijn en nauwkeurigheid.

  • Creativiteit is belangrijk omdat je als Front-end developer te maken hebt met veel visuele aspecten die niet allemaal 100% verwerkt zijn in het design, zoals mobiele weergave of wat er gebeurt als je met de muis ergens overheen beweegt. Daarnaast zijn er nog vele andere zaken in het ontwerp waarover je zelf beslissingen moet nemen of invulling aan moet geven.
  • Je moet ook oplossingsgericht zijn, omdat je als developer regelmatig tegen problemen aanloopt waarvan je niet meteen weet hoe je ze moet oplossen. Daarom is het belangrijk dat je de vaardigheid bezit om te bedenken hoe je mogelijke problemen zou oplossen.
  • Nauwkeurigheid is met name voor Front-end developers van groot belang. Een design is in feite waar de klant mee akkoord gaat. Wanneer jouw implementatie van het design er compleet anders uitziet omdat je niet heel pixel perfect bent, dan valt dat toch altijd een beetje tegen.

Tools

Met welke tools werk je?

Bij front-end werk maak je veel gebruik van HTML, JavaScript en CSS. HTML bepaalt de structuur van de pagina's, met CSS kan je de stijl bepalen en met JavaScript kun je een pagina dynamisch maken en interactiviteit toevoegen, zoals het openen van een menu wanneer er op een knop wordt gedrukt. Verder maken we binnen de tech stack voor de front-end onder andere veel gebruik van: VueJS, Angular(JS), jQuery, SCSS, Webpack en Gulp.

Ik werk met Visual Studio Code om mijn code te schrijven. Verder gebruiken we Git voor source control, zodat anderen de wijzigingen die ik aanbreng ook kunnen zien. Om dit proces gemakkelijker te maken gebruik ik persoonlijk SourceTree, maar mijn collega's hebben allemaal hun eigen voorkeuren. Daarnaast gebruik ik Figma om grafische ontwerpen in te zien. Dat is nodig omdat ik precies moet weten hoe een ontwerp is opgebouwd, uit hoeveel pixels iets bestaat en welke kleuren er precies worden gebruikt.

Had je al ervaring met deze tools of heb je dit moeten leren?

Ik had al ervaring met deze tools vanuit mijn opleiding (HBO-ICT), behalve Figma. Ik gebruikte wel een soortgelijk programma, namelijk InVision. Mocht je wel ervaring hebben met InVision maar nog niet met Figma dan kan je de overstap gemakkelijk maken, omdat beide programma's erg op elkaar lijken.

Werken bij

Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven bij Novaware en hoe past dit bij jouw persoonlijke waarden?

Bij ons op kantoor heerst een informele sfeer. Iedereen is erg begaan met elkaar en we zijn behoorlijk competitief als het op een potje FIFA aankomt. Wat ik altijd heb ervaren, is dat iedereen hier heel open, vriendelijk en accepterend is. Zelf ben ik een wat rustiger persoon, dus ik vind het bijvoorbeeld fijn dat het hier wat kleiner is. Daardoor kun je hier heel gemakkelijk met de mensen overweg.

Welke kansen voor groei zie jij voor jezelf binnen het bedrijf?

Wat mij heel leuk lijkt is dat er meer front-enders bij komen zodat ik hen kan begeleiden. Het begeleiden van nieuwe developers is iets wat mij enorm aanspreekt. Net zoals wij ook Umbraco-trainingen geven lijkt het mij leuk om trainingen te geven aan andere developers.

Tot slot

Zijn er nog dingen die je kwijt wilt of dingen die een aankomend Front-end developer moet weten wanneer die eventueel wil werken bij Novaware?

Je krijgt mij als collega, wat op zichzelf al een goede reden om hier te komen werken. Maar daarnaast krijg je hier ook veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Vrijheid in de zin dat je bijvoorbeeld je eigen opleidingspad kunt uitstippelen en kunt beslissen waarin je jezelf wilt specialiseren en verder ontwikkelen. Verder ben je zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt en voor de dingen die je creëert. Er is niet iemand die continu over je schouder meekijkt. Dit betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief en creativiteit. Je kunt daardoor écht het verschil maken voor een klant, omdat je als Front-end developer in je eentje een heel stuk functionaliteit kunt opleveren.

Wat voor jou? Bekijk de vacature!

Wil je graag kennismaken, meer te weten komen over werken bij Novaware of ben je geïnteresseerd in de functie van Front-End Developer? Klik dan hier om naar onze vacaturepagina te gaan! Voor vragen mag je altijd bellen, mailen of langskomen.
Lees meer
Meer over Wat voor jou? Bekijk de vacature!

Niks voor jou?

Dat kan natuurlijk!

Is dit niet jouw droombaan? Maar wil je wel bij Novaware werken? We hebben nog meer vacatures, Bekijk ze maar eens!
Lees meer
Meer over Niks voor jou?